Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Batman’daki Ar-Ge Merkezi’nin açılışında konuştu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Sürdürülebilir yüksek büyüme için yatırım, istihdam, üretim ve ihracat döngülerine öncelik verilmeli. Bu konuda çok kararlıyız. Tüm bu konuları vergi, kredi ve kredilerimizde şekillendireceğiz. teşvik politikası.” söz konusu.
Bakan Şimşek, Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren Tüm Alçı Ar-Ge Merkezi’nin açılışı amacıyla düzenlenen törende, değerli bir teknoloji üssü olan Ar-Ge merkezinin açılışının ortasında olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. .
OSB’nin 1991 yılında Batman’da kurulduğunu kaydeden Şimşek, “Burada bir fabrika kuruldu ve 2002 yılına yani AK Parti hükümetlerine kadar faaliyet gösterdi. Orası da bir un fabrikası. Bugün 500 yatırımcımız bekliyor. 128 faal fabrikamız var.Bu üretim üssü sayesinde AŞ’yi evine götüren bir abimiz var. 12 bin önemli bir rakam. OSB’yi büyüttük. 1000 dönümle başlayan OSB sürecinde bugün 3 bin 800 dönüme yakın alan üzerinde 128 faal fabrika bulunuyor.” ifadelerini kullandı.
Şimşek, en önemli önceliklerinin Batmanlı hemşehrilerine işlerini büyütmek, OSB’yi ise birkaç kat daha büyütmek olduğunu belirtti.
Bakan Şimşek şunları söyledi:
“Evet size abartı gelebilir. 12 milyon metrekare ama Batman’in bu potansiyele sahip olduğuna inanıyorum çünkü artık sadece ülkeler rekabet etmiyor. İller de ülke içi rekabette yarışıyor. Batman’in hedefi tabii ki liderlik rolü oynamak. Güneydoğu Gaziantep ile birlikte başaracağına inanıyorum.Aslında bugüne kadarki performans da bunu gösteriyor.Düşük orta-düşük teknolojiden bahsetmiyoruz aslında iş kalitesi yüksek bir Ar-Ge merkezinin açılışında beraberiz. geliştirmek ön plandadır. Bu atılımın tüm şartları bu, genç bir nüfusumuz ve üniversitemiz var.”
Eğitime, hava, kara ve demiryolu ile ilgili tüm altyapıya ciddi yatırımlar yaptıklarını anlatan Şimşek, bu yatırımların önümüzdeki dönemde de devam edeceğini bildirdi.
Yetişmiş insan noktasında dışarıdan nitelikli insan, yönetici ve Ar-Ge elemanı çekmeleri gerektiğini ifade eden Şimşek, “Almanya’dan buraya Ar-Ge merkezinde gelen ve şu anda burada çalışan bir abimiz ile yeni tanıştık. Dolayısıyla altyapıda bir darboğazımız yok, ihracatın önünde de bir darboğaz yok.” ifadelerini kullandı.
“Tek hedefimiz var, ülkemiz için katma değer yaratmak, istihdam yaratmak, ihracat yapmak”
Şimşek, Ar-Ge merkezlerine 6’ncı bölge olduğu için buraya 100 lira yatırım yapanlara 118 lira destek verdiklerini, 6’ıncı bölgedeki tüm illere ise 12 yıla kadar teşvik verdiklerini bildirdi.
Vizyoner girişimciler, girişimcilik ve takım ruhu olması gerektiğini ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:
“Bugün çok şükür valimiz, milletvekillerimiz, STK’larımız, işadamlarımızla bu kadroya sahibiz. Tek hedefimiz var, ülkemize katma değer yaratmak, istihdam yaratmak, ihracat yapmak. Yani ülkenin refahını artırmak. ülkemizin ve batman’ın başka gündemi yok, başka da yok. bu nedenle bu ekip ruhunu pekiştirdiğimiz ölçüde bu potansiyeli hayata geçirebiliriz. batman, sadece değil birçok ilin yönetici ve girişimcisine ilham kaynağı olacaktır. Türkiye’nin güneydoğusunda ve doğusunda değil, aynı zamanda daha geniş bir coğrafyada… Bu potansiyeli harekete geçirdiği ölçüde lider olur ve açığı kapatır.”
Şimşek, yeni dönemde en büyük önceliklerinin makro finansal istikrarı pekiştirmek olduğunu ve para politikasında rasyonelleşmeye doğru gittiklerini belirtti.
Şimşek, Türkiye’nin bütçe istikrarını kriterler doğrultusunda şekillendirdiğini, bir yandan mali disiplini yeniden tesis ettiklerini, diğer yandan para politikasında enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek için çaba sarf ettiklerini dile getirdi. bunları destekleyecek yapısal reformların da gündemde olduğunu ve Eylül ayı başında Orta Vadeli Program (OVP)’ye sahip olduklarını söyledi. ) ve yapısal reformlara ilişkin yol haritalarını OVP’de paylaşacaklar.
Bakan Şimşek şunları söyledi:
“ÖVP, hem özel sektör hem de kamu sektörü için değerli bir rehber ve yol haritası görevi görecek. Merkez Bankası enflasyon politikasını paylaştı. 2024 ve sonrasında hem para politikasını hem de maliye politikasını ve gelirler politikasını bu çerçevede şekillendireceğiz. Enflasyonu tekrar tek haneye indirmek için tüm siyasi araçları kullanacağız.Fiyat istikrarı sağlandığında ülkemizin çok daha hızlı büyüyeceğini geçmişte gösterdik.Son 20 yılın ortalama büyüme oranını karşılaştırdığınızda 1923 ile 2002 ortası arasındaki ortalama büyüme hızına göre son 20 yılın ortalama büyüme hızının 1 puan üzerindeyiz çünkü enflasyonu uzun süre tek hanede tutabildik. 1 puan. 100 yıllık perspektiften baktığınızda 1 puan, Türkiye ekonomisi ölçeğinde 1 trilyon dolara denk geliyor. Dolayısıyla ekonomimizde fiyat istikrarını sağlayabilirsek bu konuda kararlıyız ve büyümemizi maksimize edebiliriz. Bu, Türkiye ile gelişmiş ülkeler arasındaki orta yoldur.” Daha hızlı kapanmasını sağlayacaktır.”
“İhracatçının finansmana erişimi sorununu büyük ölçüde çözeceğiz”
Önceliklerinin ihracat olduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti:
“İhracata öncelik verdiğimizi nereden anlayacaksınız? Şimdi ihracat reeskont kredilerini günde yaklaşık 5 kat artırma kararı aldık. Yani günde 350 milyon lira kaynak ayrıldı. Şimdi 1.5 milyar liraya çıkarma kararı aldık. Günde 100 bin liraya, “Sorunu büyük ölçüde çözeceğiz. Körfez ziyaretlerimizde özellikle ihracatın finansmanına öncelik verdik. Ve Körfez merkezli finans kuruluşlarından ihracat finansmanı için Türkiye’ye çok önemli imkanlar ayrılacağına inanıyorum. Bu sayede ihracatçılarımızın finansmana erişim sorununu büyük ölçüde çözmüş olacağız.”
İhracat için üretim, üretim için yatırım gerektiğini vurgulayan Şimşek, temel önceliklerinin yatırım olduğunu belirtti.
Fırsatları üretken kapasiteye kanalize edeceklerini kaydeden Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Teşvik ve kredi olanaklarını yatırımlara yönlendireceğiz. Yatırım, üretim, doğal üretim, istihdam ve ihracat gerektirir. Bu döngü Türkiye’yi refaha kavuşturacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde iç talebi yeniden dengelememiz gerekiyor. Sadece iç taleple büyüyen bir ekonomi.” sadece krediyle, sürdürülebilir yüksek “Sürdürülebilir yüksek büyüme için yatırım, istihdam, üretim ve ihracat döngülerine öncelik verilmelidir. Bu konuda çok kararlıyız. Tüm bu konuları vergi, kredi ve teşvik politikamızda şekillendireceğiz.”
Batman’ın Türkiye’nin kendi bölgesinde önemli bir büyüme motoru olacağına inandığını ve bu potansiyeli bir takım ruhuyla hayata geçirmek için ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade eden Şimşek, “Ben ve ekibim herkesin hizmetindeyiz. Türkiye Ankara’da. Türkiye, Güneydoğu ve diğer tüm bölgelerin sorunlarının analizinde her zaman hizmetinizdeyiz.” dedi.
Şimşek, hizmet siyaseti yaptıklarına ve muhalefetin yapıcı olmayan, eleştirel bir yaklaşımla sürekli olumsuzlukların altını çizdiğine dikkat çekerek, önemli olanın çözüm üretmek olduğunu söyledi.
“Analiz ettiğiniz sürece başarılı olacağız. Batman’da teknoloji ve küresel katma değer üreteceğiz. Batman katma değer zincirinde ülkemizin üst sıralara yükselmesine katkı sağlayacak. Bu çok değerli, bugün bir Ar-Ge var. diğer girişimcilerimize de örnek teşkil edeceğine inanıyorum” dedi. Şimşek sözleriyle merkezin hayırlı olmasını diledi.
Törende Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Zekeriya Kaya, Vali Ekrem Canalp ve AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu da birer konuşma yaptı.
Daha sonra Bakan Şimşek ve beraberindekiler, açtıkları merkezi gezdi.
Programa AK Parti Adıyaman Milletvekili İshak Şan, 14’üncü İnsansız Hava Aracı Sistemleri (IUS) Üs Komutanı Tuğgeneral İhsan Kaplan, Batman OSB Başkan Yardımcısı Vecdin Nasıroğlu, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.