Lübnan’da Halkın Bankalardaki Paralarına Bir Gecede Devlet Tarafından El Konuldu, Halkın Yaşadıkları Kan Ağlatan Olaylar
Lübnan, Dünya Sefalet Endeksindesadece biraz üstümüzde:
1- Zimbabve
2- Venezuela
3- Suriye
4- Lübnan
5- Sudan
6- Arjantin
7-Yemen
8- Ukrayna
9- Küba
10- Türkiye
Bu listede altımızda veya üstümüzde birden fazla ülke var. ya ambargo altında ya da iç/dış savaşlarla boğuşuyor.
Listede yer alan bazı ülkelerde yaşananları daha önce aşağıdaki içerikte anlatmıştık:
Şimdi Lübnan’daki durumu inceleyelim: Videoda gördüğünüz gibi para birimleri olan “Lübnan Lirası” çok değersiz hale geldi.
Tıpkı Türk Lirası gibi:
Lübnan’da asgari ücret 300 dolar iken 30 dolara kadar düştü.Ülkede yoğun bir beyin göçü olduğu için pasaport işlemleri bile askıya alınıyor.
2019’da 1 ABD doları 1.500 Lübnan lirasından işlem görürken, 21 Mart’ta 140 bin Lübnan lirasına kalmıştı. Şu anda 15 bin lira ama karaborsada 94 bin lira.
Devletin bir gecede bankanızdaki paranıza el koyduğunu hayal edin. Zor kazanılan paranıza dokunamazsınız.
İnsanlar paralarını kurtarmak için bankalara saldırıyor. Senin ve benim gibi insanlar silah alır ve banka soyar. Yerine, hırsız olmuş devlettenKendi paralarını almaya çalışıyorlar.
fotoğraftaki bayanYeğeninin oyuncak tabancasıyla kanserli ablası için banka baskınına uğramış, kendi hesabındaki parayı çektikten sonra İstanbul’a kaçmıştı.
Türkiye’de döviz satışları ve çeşitli piyasa dışı düzenlemelerle TL’nin değer kaybetmesi engellenmeye çalışılmaktadır. Bankalar şirketlere döviz satışlarında günde 1.000 ila 5.000 dolar teklif ediyor. sınırlar getirdi.
11:00’den sonra bankalar Şirketlere döviz satışını da durdurdu.Döviz ihtiyacını bankalardan karşılayamayan şirketler, serbest piyasanın yüksek maliyet oranını kabul etmeye hazır.
Günde sadece 1 saat elektrik veriliyor. Hatta trafik ışıkları çalışmadığı için arabalar sokaklarda çarpışıyor.
Öyleyse, ventilatördeki hastalarhayatlarını kaybetme tehlikesi altındadır.
18 aydır parasını alamayınca elektrik vermeyi kesen özel şirket, İstanbul merkezli bir Türk şirketiydi.
Peki, Ortadoğu’nun Paris’i olarak bilinen Lübnan’ı bu korkunç kaosa sürükleyen şeyler nelerdi?
Lübnan, Dünyada en çok mülteciye sahip 2. ülke. Bu ciddi bir krize neden oldu. 1. kim o? Tabii ki Türkiye!
Lübnan’ın bu durumdan bizden daha fazla etkilenmesinin nedeni nüfus faktörüdür. 6,7 milyon nüfusa sahip ülkedeki mülteci sayısı, nüfusun dörtte birini oluşturuyor.
Lübnan, kişi başına düşen mülteci sayısı bakımından dünyada ilk sırada yer alıyor. Düşünün ki Türkiye’de 20 milyondan fazla mülteci var…
Suriyeli ve Filistinli mültecilerin de etkisiyle 15 yıldır devam eden iç savaş bu kaosun en büyük sebepleri arasında yer alıyor. Aslında mülteci değil. süreci iyi yönetemeyenlerbu durumdan sorumludur.
Ülke zor durumdayken Beyrut Limanı’nın patlamasıyla ekonomi daha da kötü etkilendi.
Aslında bu patlama Ülkedeki yolsuzluğun bir yansımasıydı. Bu konuda birçok uyarı yapıldı ancak dikkate alınmadı. 4 Ağustos 2020’deki patlamanın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen etkileri hala devam ediyor.
Hem iç savaşın hem de bu patlamanın etkisiyle akaryakıt krizi yaşandı. enerji santrallerine yakıt olmadığındahalka sadece 1 saat elektrik verilebilmesi mümkün hale geldi.
eğer paran varsaÖzel elektrik şirketlerinden elektrik ya da jeneratör almak mümkün ama paranız yoksa elektriksiz bir hayata alışmak zorundasınız.
Başbakan geçen hafta yaptığı açıklamada, “Haziran ayında memur maaşlarını ödeyemeyebiliriz” dedi.
Nüfusun yüzde 80’inin yoksulluk sınırında olduğu Lübnan’da eskiden memur maaşı 1000 dolardı, şimdi bu 100 doların altına düştü.
Lübnan halkını ayakta tutan faktör ve yurtdışında yaşayan Lübnanlılar. Ülke nüfusunun üç katı Lübnanlılar yurt dışında yaşıyor ve ülke halkı oraya gönderdikleri döviz sayesinde geçimini sağlıyor.
Bütün ülkeyi Lübnan’da saran kitlesel ayaklanma yok Bu sebeplerden biri olabilir. Muhtemelen işlerin daha iyiye gideceğine dair umutları olmadığı için, kim bilir.